флашнах рутера

Имам buffalo WHR-HP-G54

До сега нямах проблеми, но напоследък като релизва IP от dhcp сървъра и дропи по 1 пакет и искача страницата за логин в конфигурацията даже за външните рекуести. Е, аз хоствам сайт вкъщи и това е проблем.

С последна версия на firmware-а е 1.40, от 29/08/2006. Проверих за ъпдейти – няма. Явно ще трябва да се търси нещо от трета страна. Първото за което се сетих е dd-wrt свалих го и пробвах през настройките на рутера да ъпдейтна firmware-а. Дава някаква грешка invalid image. Е кпд ?! Поразрових се и открих че новите firmware-и имали някакъв код в началото, намерих и прогвама за вграждането на такъв код 🙂 , лошото е че не поддържаше моя рутер. Програмата се казва ddadder и поддържа

 • wla-g54
 • wla-g54c
 • wla2-g54c
 • wla2-g54l
 • wbr-g54
 • wbr2-g54
 • wbr2-g54s
 • wli-tx4-g54hp
 • wli3-tx1-g54
 • wzr-rs-g54

Емм..

Нещо което разбрах горе долу по това време е че е много важно рутера да се флашва със заводските настройки, иначе след флаш пробвал да върне каквито са били настройките на стария firmware-а и ставало мазало 🙂 . А както знаете омаже ли се нещо = рутера в коша.

Продължих да търся и попаднах на tomato, там имаше още един начин за флашване.

 1. Пускате tftp на 192.198.11.1
 2. Настройвате си мрежовата карта със статични настройки: ип 192.168.11.2 dns 192.168.11.1, за да може да виждате рутера и той вас 🙂
 3. В нов прозорец пускате ping към рутера.
 4. В прозореца с tftp пишете binary [enter] put [името на image-а за флаш] но не натискате ентер
 5. рестартирате рутера, веднага щом се появи пинг отивате в прозореца с tftp и натискате [enter] за да изпълним написаната команда за put.
 6. Рутерът чака за firmware update около 5 секунди, така че може да не стане от първия път. Ако прехвърлянето е неуспешно дава грешка connection timeout или нещо подобно.
 7. Ако пращането е успешно чакате 2 минути без да пипате НИЩО! Най-добре се поразходете наоколо за 5 минутки
 8. Като се върнете или имате работещ рутер с dd-wrt или още боклук за изхвърляне.
 9. По подразбиране dd-wrt сменя default-ското ип на рутера на 192.168.1.1
 10. Най-добре прочетете в сайта на dd-wrt за всичко отново.

При мен стана, сега остава да тествам как се държи dd-wrt-то. Прави ми впечатление че като пусна да се сваля нещо и load average-а скача към 1.7 🙁

Рутара има 2 антени, едната попринцип не може да се сменя. Ето тук http://www.dd-wrt.com/wiki/index.php/WHR-HP-G54#Internal_and_External_Antennas има два начина как да фикснем проблем. Това не съм го пробвал!

This entry was posted in Networking, Routers. Bookmark the permalink.